fredag 10. januar 2020

Heisan,
litt mer utfyllende om Røros-turen.
Røros er et stort bygningsvern-laboratorium, og det er mye spennende å se og oppleve der. Navet i vår studietur blir belg- og hjulmakerstuggu på bygningsvernsenteret, med verksteder rundt på alle kanter. Vi skal møte fagfolk, se på prosjekter, få lære om prinsipper for forvaltning av et verdenskulturminne, og få høre om hvordan et slikt sted fungerer som ramme rundt dagligliv, som turistdestinasjon, hva som skjer der når klimaet endrer seg, og vinteren ikke lenger er kald, og hvordan, og i hvilken grad man klarer å viderefortelle historiene Røros er kjent for nå når ingen lenger har erfaring fra sult og frost. Hvem var Johan Falkberget og hvorfor ble Røros et kulturminne? Hva ville Harry Fett og Stephan Tschudi-Madsen. Hva betyr livsverket til Sverre Ødegaard for Røros-samfunnet i dag?
Slike spørsmål vil vi stille og besvare. (Og dere kan gjerne google litt...)
De som av ulike grunner ikke får blitt med vil få et opplegg som vi lager til dere, som kunnskapsmessig skal være likeverdig. Men det blir som forskjellen på en sommerfugl som flyr over enga, og en som står i en insektssamling med litt støv på vingene. Det er ikke til å unngå.
Så kan dere bli med, så bli med! Det finnes forøvrig mange Air-bnb-steder, rimelig ungdomsherberge, morsomt pensjonat og hoteller i flere prisklasser på "Sta'a".