tirsdag 18. februar 2020

Hva bruker vi en oppmåling til?? ...og en liten tilleggsoppgave.

Heisan,
vi fikk noen gode spørsmål i går om hva vi skal bruke oppmålingen til, om den skal brukes i neste oppgave og så videre. Derfor tenkte jeg å gi dere et lite gløtt inn i neste oppgave. Dette er også for at dere kan ha den litt i bakhodet mens dere måler opp. FOR:
Dere lager nå et prosjekteringsgrunnlag for neste oppgave, samtidig som dere blir skikkelig kjent med en bygning. Det siste er helt nødvendig for å oppdage kvaliteter i bygningen, og muligheter og utfordringer når dere skal jobbe videre med den. Og det er et poeng at dere oppholder dere så mye som mulig i og ved bygningen deres. Bli kjent med hele bygningen - ikke bare den delen dere måler opp sjøl. Kanskje ligger den gode løsningen på neste oppgave i nabogruppas del?

Oppgave 2b heter "Å gjenbruke et laftet trehus", og er en individuell oppgave, der dere skal jobbe med hele huset. På bakgrunn av oppmålingen dere jobber med nå skal hver enkelt prosjektere en enkel ombygging til overnattingsbruk fra mai til oktober. Dere starter i den delen dere har målt opp sjøl, og undersøker om måten dere vil løse dette på er brukbart for hele bygningen. Trønderlånene deles i overnattingsenheter etter gruppeinndelingen, mens oppstugguene planlegges som en enhet. Hver enhet skal inneholde sengeplasser, mulighet for opphold og matlaging med kum/ utslagsvask, toalett, dusj, vaskemaskin og håndvask. Om dere vil kan hver gruppe samarbeide om å utvikle fire alternativer i fellesskap, men hvert alternativ skal tegnes ut som individuell oppgave. Det skal planlegges slik at det blir gode romlige kvaliteter, med minst mulig inngrep i den eksisterende bygningen.

Stikkord: Unngå å fjerne, og legg til det nødvendige slik at dette kan fjernes og etterlate minimale spor. 
Dere skal ikke begynne på oppgaven ennå. Den blir introdusert med flere detaljer, men dere kan ha den i bakhodet. Hvordan kan dette gjøres?

En liten tilleggsoppgave:
Vi ser at de fleste gruppene er kommet veldig godt i vei. Vi vil derfor at hver gruppe gjør en liten tilleggsoppgave. Skulle noen ha problemer med å rekke dette aksepterer vi det, men det ser ut som det skal gå bra. Oppgaven er som følger:
Tegn et oppriss av et vindu, sett fra utsiden eller innsiden, med listverk (omramning), i mål 1: 10, målsatt med hovedmål (innvendig karm), og med med ett horisontalt snitt, målsatt med detaljmål.