torsdag 2. april 2020

Hei,
nå nærmer det seg påske, og vi har siste opplegg for kurset vårt i morgen.
Det blir nærmest et lite seminar om fotogrammetri og scanning, som er digitale måter å registrere og måle opp bygninger på. Det er et supert supplement, til analoge metoder og observasjon i felt. Øystein Digre, som holder seminaret/ forelesningen er steinhugger ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR), som er verkstedene til domkirken. Han er en utpreget praktiker, som vil demonstrere metodene i praksis. Øystein er en dyktig formidler, utdannet steinhugger, og har en bachelor i teknisk bygningsvern (forløperen til dagens tradisjonshåndverk). Han jobber også en del med registreringssystemene og fagformidling i NDR. Det blir en interessant time. Forelesningen blir tatt opp, og den må du få med deg, også om du ikke får til å være med i morgen, siden dette sannsynligvis er det eneste dere får av innspill om digitale metoder i dette kurset. I læringsutbytte-beskrivelsen står det at dere skal få kjennskap til digitale metoder (ikke kunnskap eller ferdigheter), og det får dere altså i morgen.

Ellers har jeg begått et par filmer om sentralbyggene, som Vegard nå har lagt ut på Blackboard og server. De holder nokså dårlig bildekvalitet, men dette er dessverre den eneste måten dere kan komme inn i bygningene på i den rådende situasjonen. Jeg kommenterer det jeg ser, og lyden er brukbar. Se begge filmene, både for å se forskjellene, og for å få med dere alle detaljer. Det var en mer avslappet situasjon da jeg filmet i sentralbygg 1 enn da jeg filmet i sentralbygg 2, og det bærer arbeidet preg av. Likevel håper jeg dere har nytte av det. Legg til grunn at detaljering og overflater er like for alle etasjer i hvert av byggene. Men legg merke til at de representerer nokså forskjellige uttrykk innenfor modernismen. Sentralbygg 1 er en typisk 50-tallsbygning, som peker tilbake til den tidlige modernismen på 1930-tallet. Her er det nøkternt og enkelt. Karmer, foringer og listverk er malte, og dørene er finert i noe som likner bjørk, men antakelig er importert. Sentralbygg 2 peker mer framover - mot 80-tall og oljealder og økt forbruk. Enkelt er det her også, men materialbruken er mer ekstravagant, med lakkerte detaljer i eik, og ekefinerte dører. Det har kostet!
Så konstruer etasjen din med utgangspunkt i det uttrykket du ser, og som jeg beskriver i filmen. Og begynn gjerne å lete på nettet i ledige stunder etter fotografier og annet av interesse. Husk at nettet også inkluderer Nasjonalbiblioteket, der en stor del av den enorme boksamlingen allerede er digitalisert. Bygningene har vært publisert og omtalt i forskjellige sammenheneger. Tips hverandre gjerne på forumet når dere gjør interessante funn!