torsdag 16. april 2020

Senk skuldrene i innspurten

Hei,
jeg vet ikke hva du har greid å finne av presentasjoner av sentralbyggene og eldre fotografier, men jeg antar at det ikke er så mye? Har du funnet noe interessant, så send gjerne et tips til alle på forumet!

I våre transformasjons- og bygningsvernkurs har vi den strategien at vi finner fram til egnede objekter å undersøke, men vi lærerne gjør ikke undersøkelser på forhånd. Derfor vet vi heller ikke hva vi finner. Dette gir virkelighetsnær undervisning, og det er ofte like spennende for oss som for dere når vi begynner å lete på nett, i litteratur og arkiver. Noen ganger finner vi mye, og noen ganger mindre. Men det er alltid noe av interesse å oppdage.

Denne gangen ble denne strategien litt krevende, fort plutselig stengte hele Norge. Etter antydninger fra noen av dere om at det var lite å finne har jeg både brukt noen timer på googling, på søk i nasjonalbiblioteket, samtaler med folk som har arbeidet på skolen vår tidligere, og jeg har prøvd å få mer ut av Byarkivet. Alt sammen uten å lykkes i særlig grad.

Da jeg jobbet sammen med arkeologene i fylket pleide de på si at "Ingen funn er også funn".
Og det gjelder jo her også. Det er ganske interessant at det later til at ingen har skrevet om bygningene som blant annet har huset arkitektutdanningen i Trondheim i nesten 60 år?
Jeg er lei for at vi ikke har kunnet undersøke dem ordentlig. De bør dokumenteres før de bygges om, og det håper jeg vi får gjort med Ark 4 til neste år!
Det finnes i følge en av arkivarene på Byarkivet ca 10-15 hyllemeter med byggemeldingsdokumenter fra NTH/ NTNU i arkivet, så der mangler det i hvert fall ikke på kilder. Det er en stor jobb å finne de rette tegningene og beskrivelsene. Under normale forhold er Byarkivet veldig effektivt, og absolutt noe dere bør sjekke ut i løpet av studiet, men det har vist seg vanskelig å få god hjelp i arkivet i koronaens tid.
 
Karl Grevstad, som har tegnet sentralbyggene har tegnet mange prosjekter, og deriblant høyblokka på det gamle regionsykehuset her i byen, nå St. Olavs Hospital. Bygningen som ble revet for noen år siden, har forresten sin egen minneside på nettet. Dette er en del av et kunstprosjekt som avsluttet bygningens liv. Det finnes litt om Karl Grevstad rundt omkring på nettet. Ellers har vel de fleste funnet modellbildet som ligger flere steder, og som viser strammere bygninger enn slik de presenterer seg i dag, med tilbygg og endrede farger. Jeg antar at dere også har funnet det som vel var konkurranseutkastet til Grevstad, med blokker langs Gløshaugen-anleggets midtakse. Det var jo interessant å se at det var slik det var tenkt en gang.
Ellers har jeg nettopp fått tips om at Birgit Cold har skrevet en artikkel i hundreårsskriftet for Gløshaugen, der Helge Solberg var redaktør, men den har jeg ikke sjekket ut selv ennå (fikk tipset mens jeg skriver dette).

Med såpass magre funn - hva gjør vi da?
I oppgaveteksten heter det:
På bakgrunn av notater fra forelesninger og tilgjengelig litteratur beskrives bygningen, dens prinsipielle egenskaper og lesbare endringer innenfor en A3-side. Det tas ut og leveres en snittegning av den aktuelle etasjen, samt to halve plantegninger i målestokk 1: 50 av samme etasje. Sammen med historiske fotos og fotos fra sentralbyggene tatt nylig av lærerteamet, sammenfattes dette i en enkel systematisk ordnet rapport i A3, som leveres som PDF, og inngår i herbariet.  

Vi har hatt begrenset med forelesninger om Gløshaugen, og ingen direkte om sentralbyggene, så dette refererer først og fremst til generelle forelesninger der det legges vekt på terminologi og faglig konsistente beskrivelser. Vi har ikke forventninger om at du har alt på plass ennå, men synes vi merker at dere begynner å få litt grep på fagterminologien. Siden vi har funnet så lite om bygningenes konstruksjon og oppbygging forstår vi at beskrivelsene ikke blir så omfattende, men noen enkle beskrivelser får du til. Stikkord kan for eksempel være planløsning, romforløp, overflater, detaljer og farger. Husk at du også kan ta ut fotos av mine litt ruskete filmer, og kommentere det du vil vise fram. Dette blir nokså enkelt, men gjør det så skikkelig du kan.
Men som jeg skriver i overskriften: Senk skuldrene, og gjør det du kan få til!

Så må jeg bare beklage at jeg glemte aldeles bort å sette dere i gang med å ta bilder til ukens bygningsdel. Det blir derfor ikke noen gjennomgang i morgen, slik det har stått i programmet fram til i kveld. Men til neste uke tar vi opp den tråden også, og kjører gjennomgang på collaborate. Aktuell gruppe kan bare begynne å glede seg!

Ellers er neste uke nettopp revidert, og det blir ei uke med relevante faglige innspill hver dag. Jeg nevner her spesielt Thomas Haupt, som foreleser om betong som materiale og transformasjon av betongbygninger på mandag, og Jon Norsteien, som ikke fikk presentert seg som arkitekt for dere på grunn av dødsfall i familien da vi startet semesteret. Og i mellom Thomas på mandag og Jon på fredag kommer Kine og Eir med gode innspill. Thomas skal forøvrig være internsensor for dere sammen med Samuel Feragen og Bodil Angard Rian ved semesterslutt. Jon har en spennende faglig fortid med bølgeblikk og betong på Island, og hans forelesning binder sammen forrige og neste oppgave på en fin måte. Så "stay tuned", som det heter på nynorsk.

Lykke til med innspurten, og god helg når den kommer!